Zoeken
  • Frozzo

Wat is wakame?

Bijgewerkt op: 6 aug. 2019

Je kent waarschijnlijk wel de zeewiersalade die je bij de Japanner naast je sushi geserveerd krijgt. Dit zijn groene sliertjes met een smaak van sesam. Deze zeewiersalade wordt gemaakt van wakame en wij hebben dit ingrediënt gebruikt voor één van onze loempiaatjes. Maar wat is wakame nou eigenlijk?


wakame salade zoals je het kent

Bruinwieren

Ondanks dat de zeewiersalade vaak een gifgroene kleur heeft (zie hierboven), is wakame van zichzelf bruin. Wakame behoort dan ook tot de groep 'bruinwieren. Oorspronkelijk komt wakame uit Japan, maar tegenwoordig kun je het ook dichterbij huis verkrijgen, het groeit namelijk ook in de Oosterschelde.


wakame zoals het eruit ziet net uit de zeeZoals je hier ziet, behoort wakame tot de bruinwieren.
Wakame wordt niet het hele jaar door geoogst. Het seizoen loopt ongeveer van februari tot juli en bij het oogsten laten ze altijd een stukje van de plant staan, zodat het ook het jaar daarna kan uitgroeien tot een nieuwe plant.


Bereiden wakame

Voor de meeste bereidingen wordt alleen het middenstuk van het blad gebruikt. Het ziet er een beetje uit al spinazie en je kan het vers ook eten zoals je normaal bladgroente eet. Het combineert bijvoorbeeld heel goed met een stukje vis. Het nadeel van verse wakame is dat het een hele korte houdbaarheid. Dat is waarom je het meestal in gedroogde vorm in de winkel zult zien. Deze gedroogde wakame hoef je maar een paar minuutjes te weken in warm water zodat het de mooie, groene kleur krijgt. Wel direct daarna in koud water leggen en uiteindelijk even laten uitlekken.


Wist je trouwens dat voor de wakamesalade niet het blad wordt gebruikt, maar een ander deel van de plant? Benieuwd welk deel dit is? Je leest het hier!

85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven